1887

OECD Multilingual Summaries

OECD Employment Outlook 2017

Summary in Turkish

Cover
Bu yayının tüm içeriğine erişmek için şu adresi tıklayın:
10.1787/empl_outlook-2017-en

OECD 2017 İstihdam Görünümü

Türkçe Özet

İstihdam politikasının, küreselleşme karşısındaki popülist tepkiyi temelinde barındıran kaygılara hitap etmesi gerekir

OECD ülkelerinin artan bir çoğunluğu 2008‑09 Büyük Resesyonu sırasında ortaya çıkan kitlesel istihdam açıklıklarını kapatmış olsalar da birtakım ülkelerdeki insanlar uluslararası ticaret ile yatırımın teşvik edilmesi de dahil olmak üzere temel ekonomik politikalar konusundaki yükselen memnuniyetsizliklerini ifade etmekteler. Küreselleşme karşısındaki popülist tepkiler, OECD gibi uluslararası örgütlerin sunduğu ve küresel entegrasyonun faydalarını uzun süredir vurgulamakta olan politika önerileri karşısında zorluklar çıkarmaktadır. Politika tutuculuğu konusundaki büyüyen şüphecilik gözönünde bulundurulduğunda işgücü piyasası politikasını oluşturanların hangi tercihlerinin aşağı yukarı doğru ve hangilerinin yanlış olduğu ve nerede bir yaklaşım değişikliği gerektiği de dahil olmak üzere ekonomi politikası duruşunu yeniden değerlendirmek önem taşıyor. Kesin bir değerlendirme henüz mevcut olmasa da küreselleşme ve ticaret karşısındaki tepkileri temelinde barındıran kaygıların pekçoğunun gerçek olduğu ve istihdam, vasıf ve sosyal koruma politikalarının takviye edilmesi ve değişen ekonomik ortama uyarlanması gerektiğine vurgu yaptıkları şimdiden çok nettir.

İşgücü piyasası performansının geniş kapsamda anlaşılması gerekir

İşgücü piyasası politikası tercihlerinin, istihdam sonuçlarının genel durumu etkilemesinin birçok yolu ışığında değerlendirilmesi gerekir. İşgücü piyasası performansı hakkında çoğu zaman öncelikle istihdam ve işsizlik oranları yönünden hüküm verilmiştir çünkü bunlar önemli sonuçlardır ve kolaylıkla ölçümü yapılır. Ancak işgücü piyasasındaki başka sonuçlar da önemlidir ve bunlar da ölçülebilir. Bunlar arasında iş niteliği (ödeme, güvenlik, çalışma ortamı) ile işgücü piyasasının kapsayıcılığı (gelir eşitliği, cinsiyet eşitliği, potansiyel olarak dezavantajlı gruplar için istihdama erişim) bulunmaktadır. OECD İstihdam Görünümü'nün bu baskısı, işgücü piyasası performansı hakkında iş miktarını, iş niteliğini ve işgücü piyasası kapsayıcılığını içine alan ve farklı ulusal işgücü piyasalarının güçlü ve zayıf yanlarının zengin bir genel görünümünü sunan yeni bir karşılaştırmalı puan tablosu içermektedir. Son on yılda OECD ülkelerinin çoğunluğunun kadınları ve potansiyel olarak dezavantajlı grupları işgücü piyasasına daha iyi entegre etmeyi ve çalışma ortamının kalitesini iyileştirmeyi başardığını, diğer yandan işsizlik oranı ile kazanç kalitesinin aşağı yukarı sabit kaldığını, işgücü piyasası güvenliği ile düşük gelir riskinin kötüleştiğini göstermektedir. Puan tablosu ayrıca göstergelerin çoğunda veya hepsinde iyi puan almış bir grup ülkeyi de göstermektedir ki bu, ülkeleri tüm alanlarda iyi performans göstermekten alıkoyan hiçbir zorlayıcı alışveriş olmadığını ifade eder.

İşgücü piyasasının kriz başlangıcındaki direnci, OECD ülkeleri genelinde farklılık gösterdi

Büyük Resesyon, OECD işgücü piyasaları için ciddi bir stres testiydi. OECD işsizlik oranı, neredeyse kriz öncesi düzeyine döndü fakat önemli sayıda ülkede Büyük Resesyon'un işsizlik maliyeti yine de çok büyük ve uzun süre kalıcı. Bunun yanısıra verimdeki toparlanma istihdamdaki toparlanmaya göre zayıf kaldığı için işgücü verimliliği ve maaş artışı düşük seyretmeye devam ediyor. Sağlam makroekonomi ve işgücü piyasası politikaları, işgücü piyasasının direnci konusunda önemli belirleyicilerdir. Ekonomik gerileme zamanlarında istihdamdaki düşüşü sınırlı tutma ve işsizlikteki döngüsel artışların yapısal hale gelmesini önleme konusunda makroekonomi politikaları çok etkilidir. Toparlanma sırasında işe çabuk dönüşü desteklemek için aktif işgücü piyasası politikalarına yapılan harcamaların işsizlikteki döngüsel artışlara güçlü yanıtlar vermesi ve aktivasyon rejimlerinin karşılıklı yükümlülüklerini koruması gerekir. Düzenli işçilere yönelik çok katı istihdam koruması, geçici sözleşmelerin kullanılmasını desteklemek ve toparlanma sırasında iş alanları açılmasını yavaşlatmak suretiyle direnci azaltır. Koordinasyon altındaki toplu pazarlık sistemleri, maaş ve çalışma süresi ayarlamalarını kolaylaştırmak suretiyle direnci destekleyebilir.

Teknolojik değişim ve küreselleşme, işgücü piyasalarını dönüştürüyor

Görünüm, iş kutuplaşmasına ve sanayileşmedeki çözülmeye odaklanarak teknolojik ilerlemenin ve küreselleşmenin son yirmi yıl boyunca OECD işgücü piyasaları üzerindeki etkisini incelemektedir. Her ikisi de işçilerin yaşantılarındaki ciddi müdahalelerle ve artan eşitsizlikle bağlantılıdır ve bunların temel nedenlerinin kökünden kaldırılması da politika açısından büyük önem taşır. Neredeyse tüm OECD ülkeleri son yirmi otuz yılda mesleki kutuplaşma deneyimiyle ‑ yani orta düzeyde vasıflı / orta düzeyde maaşlı işlere atfedilebilen toplam istihdamdaki payın gerilemesiyle ‑ karşılaşmıştır ki bu, hem yüksek hem de düşük vasıflı işlerin payındaki artışla dengelenmiştir. Kutuplaşmadaki artışın yaklaşık üçte biri, istihdam alanında imalattan hizmetlere yönelik bir kayışı yansıtmaktayken daha büyük bölümü sektörler içindeki mesleki kaymaları yansıtmaktadır. Teknoloji, hem kutuplaşmayla hem de sanayileşmedeki çözülmeyle en güçlü bağlantıyı ortaya koymaktadır. Küreselleşmenin rolü daha az nettir fakat uluslararası ticaretin sanayileşmede çözülmeye katkı yapmış olmasına dair bazı göstergeler mevcuttur. Vasıf politikaları, aktivasyon tedbirleri ve güncel sosyal koruma sistemleri, işçilerin işgücü piyasasındaki devam edegiden dönüşümde başarıyla dolaşmalarında ve teknolojik ilerleyişin meyvelerini toplamalarında kilit bir rol oynayabilir.

OECD işgücü piyasalarında toplu pazarlık oldukça hızlı evriliyor

Toplu pazarlığın verimliliğini korumakta olup olmadığını hızla değişen işgücü piyasaları bağlamında değerlendirmek maksadıyla OECD ülkelerinin ve gelişmekte olup OECD'ye katılım sürecinde olan bir grup seçilmiş ekonominin toplu pazarlık sistemlerinin kapsamlı ve güncel bir gözden geçirmesi de bu Görünüm'e dahil edilmiştir. Toplu pazarlığın kapsamının yanısıra sendikalara ve işveren örgütlerine üyelik konusundaki karşılaştırılabilir tahminler, her ne kadar istihdam koşulları toplu pazarlıkla belirlenmiş olan işçilerin payı son otuz yılda düşmüş olsa da toplu pazarlığın hala önemli bir rolünün olduğunu göstermektedir. Ayrıca firma düzeyinde pazarlığın sektörel ve ülke genelinde pazarlık pahasına, çoğu zaman yetki aşınmaları ve çıkış tercihi maddeleri gibi daha düşük düzeydeki müzakerecilerin daha yüksek düzeydeki pazarlıkta ortaya konulan hükümlerden sapmalarına imkan veren mekanizmalar üzerinden genişleme eğilimi göstermesiyle birlikte merkezilikten daha çok uzaklaşmış pazarlığa doğru da bir eğilim olmuştur. Merkezilikten uzaklaşmış pazarlığın koordine edilmesinin farklı yolları, sözleşmeyi yürürlüğe koymanın etkin düzeyi ve firmaların içinde mevcut olabilecek işçi temsilinin farklı türleri de toplu pazarlıkta önemli roller oynamaktadır. Üst düzey yöneticilerce değerlendirildiği haliyle veya halkın sendikalara güven düzeyinin gösterdiği şekilde işgücü ilişkilerinin genel niteliği, OECD ülkeleri genelinde çeşitlilik göstermektedir fakat herhangi bir özel pazarlık modeliyle bağlantılı bulunmamaktadır. Ulusal toplu pazarlık sistemlerinin özet bir karşılaştırması, bir ülkedeki toplu pazarlığın farklı boyutlarının birbirine bağlı bir bütüne nasıl oturduğunu ortaya koymaktadır.

© OECD

Bu özet metin, resmi bir OECD çevirisi değildir.

Bu özet metin, OECD telif hakkı ve yayının aslının ismi belirtilmek koşuluyla çoğaltılabilir.

Değişik dillerdeki özet metinler, aslı İngilizce ve Fransızca dillerinde yayınlanan OECD yayınlarının kısaltılmış çevirileridir.

OECD

Yayının İngilizce tercümesini okumak için OECD.iLibrary’i zirayet edin!!

© OECD (2017), OECD Employment Outlook 2017, OECD Publishing.
doi: 10.1787/empl_outlook-2017-en

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error